1. Arbeidstid, arbeidsavtale og ferie

Yasamin og Robert snakker sammen ved frokostbordet.



Ved frokostbordet 1.jpg

Mens Yasamin og Robert drikker kaffe, sukker Yasamin tungt. Det har vært så hekstisk på jobben. Flere av arbeidskameratene hennes har jobbet overtid flere dager i uka, og dagen før hadde ikke Yasamin hatt tid til en skikkelig matpause.

Yasamin: I morgen må jeg jobbe noen timer overtid, nå er det min tur, og jeg vil ikke sluntre unna. Jeg forsøker å være presis og gjøre min plikt.

Robert: Du jobbet jo overtid to dager i forrige uke, hvis det er mangel på folk, må jo bedriften ansette flere!

Yasamin: Ja, jeg er enig med deg i det, men ifølge ledelsen har det toppet seg med arbeid akkurat nå, de sier det vil bli bedre om et par uker.

Robert: Jeg fikk noen papirer om arbeidstid fra en kollega i dag. Her står det litt om arbeidstidsbestemmelsene. Vi kan jo se på dem når vi får tid. Jeg har fått en skriftlig arbeidsavtale, men har du det? Det er i situasjoner som du er i nå, at det er viktig å ha alt på stell.

Yasamin: Ja, jeg har en arbeidsavtale. Den fikk jeg etter å ha jobbet ei uke. Og vanligvis går det bra med arbeidstiden. Ledelsen holder seg til avtalen. Men det er noen av de andre nye på jobben som ikke har fått arbeidsavtale ennå. De er midlertidig ansatt, men de skal vel ha arbeidsavtale for det? Ledelsen har det så travelt, sier de.

Robert: Da må de nyansatte få hjelp, for det er noe enhver arbeider har krav på, både midlertidig og fast ansatte. Fagforeningen kan sikkert hjelpe dem.

Yasamin: Det skal være fagforeningsmøte på jobben i dag. Jeg skal snakke litt med den tillitsvalgte. Jeg har tenkt å melde meg inn.

Robert: Ja, det kan være lurt.

Yasamin: Vi har begynt å se på ferielisten allerede. Det er litt av en kabal som skal gå opp. Vi kan kreve tre ukers sammenhengende ferie, og de fleste har skolebarn, og vi vil jo alle ha ferie sammen med barna. Samtidig må vi sørge for at stemningen på jobben ikke blir ødelagt i kampen om ferietiden.


2-nr. 1.jpg

Robert: Det er bra at vi får vite når vi skal ha ferie, tidlig, slik at vi kan bestille billige billetter. Vi må jo forsøke å få ferie samtidig, i alle fall i to av ukene. Ferien skal avvikles fra 1. juni til 30. september, men vi må jo ta ferien når skolen og barnehagen har ferie. Skal vi ta sikte på å ta ferien vår i slutten av juli til midten av august?

Yasamin: Ja, det er en fin tid. Vi må forsøke å få dette til. Men vi tjener ikke penger i ferien, så vi kan vel ikke legge opp til noe dyrt.

Robert: Vi får jo feriepenger! Det er 10,2 prosent av alt vi tjente i fjor.

Yasamin: Har du oversikt over hva vi får i feriepenger til sammen?

Robert: Det skal vi nok finne ut. Og så må vi huske at vi ikke skal betale skatt av feriepengene, så vi får vel litt å rutte med.

Yasamin: Vi får høre med ungene hva de har lyst til.

Dette bør du vite noe om:

En kortfattet liste over arbeidstidsbestemmelser.

Oversikt over hva som skal med i en arbeidsavtale.

Oversikt over hva du bør vite om ferieloven.

ikon tenkover.jpg Hva synes du om ferieordningen?


Illustrasjon: Hemera,
Foto: Ingfrid Andersen, Fagbokforlaget

Log in via e-portal
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern